Op vakantie in Luxemburg: Chateau de Bourscheid

Na een wandeling bij Hohllay brengen we vandaag nog een bezoek aan Chateau de Bourscheid. Het werd gebouwd rond het jaar 1000 en achtmaal uitgebreid, wat te zien is aan de verschillende soorten bouwstijlen. Door de strategische ligging op een rotspunt van 150 meter hoog was het in de Middeleeuwen een onineembaar kasteel. Vanaf 1812 verviel het kasteel tot ruine, tot het in 1972 gekocht werd door de Staat. Inmiddels is er al veel gerestaureerd en zijn er opgravingen gedaan. 

Bij aankoop van de tickets voor slechts 5 euro per volwassene krijgen we een audiotour mee in het Nederlands. Bordjes met uitleg staan er verder ook niet in het kasteel, alleen nummers voor het apparaat. Normaal nemen we nooit een audiotour maar het blijkt eigenlijk best wel een boeiende manier te zijn om rond te wandelen. Er wordt veel verteld en geeft een heldere uitleg over wat de restanten ooit geweest waren. Elyn vond het vanuit de draagzak ook prachtig (al vond ze het maar niks dat ze niet op de knopjes van het apparaatje mocht drukken) en Yazoo was ook mee op verkenning. Koda hadden we wegens de wandeling van vanmorgen in de auto gelaten, hij was kapot en deed er beter aan om even te rusten in de schaduw. We bezoeken de restanten van de kapel, de kleine ridderzaal, de toren, kelder, buitenplaats en alle andere delen van deze indrukwekkende burcht. Het verbaast me hoe dicht alles op elkaar gebouwd is en hoe het in de loop van de tijd uitgebreid werd. Het Stolzemburger huis, dat tegenwoordig dient als museum over de geschiedenis van Bourscheid, wordt helaas gerestaureerd toen wij er waren. Hopelijk brengt dat in de toekomst alleen maar meer moois om te bezichtigen!

16.627 reacties