Een dagje Dierenpark Amersfoort

Het was de eerste echt koude dag van deze herfst, lekker zonnig en we hadden kaartjes voor een dagje uit naar keuze gewonnen bij de Postcodeloterij. We hadden besloten om hiervoor naar Dierenpark Amersfoort te gaan met mijn schoonouders. Ik was er nog nooit geweest, maar had er goede verhalen over gehoord. Die bleken zeker waar te zijn! Het park is dit jaar precies 70 jaar oud en in die tijd uitgegroeid tot een indrukwekkende dierentuin met een duidelijke missie die je in het hele park terug ziet: 

“Wij willen kinderen verwonderen met de liefde voor dieren en de natuur om zo bij te dragen aan een positieve houding ten opzichte van het beschermen van de natuur.”

Beleven en spelen

De verblijven en omliggende paden zijn zo ingericht dat je de dieren echt beleeft van heel dichtbij of er zelfs tussen loopt. Een schitterende grote volière met grote vogels, een wandelpad met avontuurlijk tintje tussen de prairiehondjes, een gangenstelsel bij de wolven, een kerker bij de leeuwen, …. overal is gedacht aan extra avontuur voor de jongste bezoekers. De grote glazen wanden, speelse kijk-gelegenheden en tribunes om rustig even te zitten maakt het kijken naar de dieren extra spannend en voor iedereen toegankelijk.

Een gewoon hekwerk waarachter de dieren te zien zijn is een zeldzaamheid. Er is veel gebruikgemaakt van grote glazen wanden, natuurlijke greppels en kijkgaten. Voor kinderen is langs een groot deel van de verblijven een extra avontuurlijk klimpad aangelegd dat ze over, vlak langs of onder verblijven door brengt. Elyn was daar nog te klein voor, maar op de arm heeft ze ook een stukje af kunnen leggen. Dat maakte het niet minder spannend voor haar. Als ze wat ouder is moeten we nog maar een keer gaan, zodat ze gebruik kan maken van de overkill aan speelmogelijkheden. 

Maar ook voor de papa’s en mama’s, of natuurlijk mensen zonder kinderen, is de manier waarop de dieren gepresenteerd worden indrukwekkend. De giraffe-vlakte is te bezichtigen op ooghoogte van de giraffes en hun voer hangt heel dichtbij de rand, zodat je ze bijna kunt aanraken. De wolven zijn vanuit holen te bezichtigen net boven de grond. In “De nacht” loop je tussen de nachtdieren op een bruggetje. Ik vond het briljant bedacht! Het enige wat ik een beetje miste was wat meer uitgebreide informatie over de diersoorten, want ook de informatieborden waren volledig ingericht op kinderen (wel héél leuk gedaan). Wel was er veel aandacht voor natuurbehoud.

Natuurlijke gedragsbehoeftes

Als ik een dierentuin bezoek vind ik het belangrijk dat de verblijven ruim zijn en dat de dieren voldoende uitdaging krijgen. Dat is helaas in lang niet alle dierentuin het geval en zeker als je de enorme verblijven in het Safaripark gewend bent (aangezien we daar een abonnement op hebben) valt dit wel eens tegen. Ik was in dit dierenpark onder de indruk van de moeite die in de verblijven gestoken is. Bijna alle dieren hebben een verblijf dat past bij hun gedragsbehoeftes en aan de inrichting te zien werd er veel aangedaan om ze te stimuleren om natuurlijk gedrag te laten zien. Een chimpansee was aan het plafond druk bezig met het peuteren aan een stuk eten dat bovenop het verblijf lag. Olifanten hadden een grote bos met gesnoeide takken gekregen, de leeuwen kregen tussendoor een aantal karkasjes die verstopt werden, giraffes hadden bollen hooi op hoogte gekregen en aan de rand van de vlakte waar ze liepen prijkten kaal gegeten takken. Er waren veel dieren bezig en als ze al stil lagen zagen ze er niet verveeld uit.

Deze chimpansee werd bezig gehouden met voer waar hij voor moest werken
Heel veel touwen, een glijbaan en puzzelmogelijkheden. Het lijkt erop dat dit voorziet in de gedragsbehoeftes van de bewoners (al ziet het er iets minder natuurlijk uit)

Groot!

Het park was heel wat groter dan ik had verwacht. De drukte speelde er zeker ook in mee, maar we deden er toch wel heel wat uren over om alles te zien. Hiervoor volgden we de “Mis Niks-route”. De naam spreekt voor zich, superhandig want dan hoef je zelf geen route uit te puzzelen. Het dino-bos was helaas deels afgesloten voor een evenement (waarvoor we de rij echt te lang vonden), maar vormt echt een leuke aanvulling op de rest. En ook al zo groot!

Huiswolven

Honden zijn ook welkom in het park. Het was dan ook verleidelijk om een van de dames of Koda mee te nemen, maar we hebben het niet gedaan. Achteraf was ik daar ook blij mee: het is natuurlijk heel leuk wanneer je hond mee kan, maar er zijn redelijk wat verblijven waar de hond niet in mag. En dat zijn juist de verblijven waar je de dieren het beste beleeft, zoals die schitterende grote volière. We waren ook gegaan om een dag met z’n allen als familie op pad te gaan, dan is het niet gezellig als je steeds met de hond buiten moet wachten. Maar als je met een groepje hondenliefhebbers gaat is dat helemaal anders en kan je hier juist een unieke ervaring met je hond opdoen!

17.040 reacties