
Ik ben gek op chocolade. En kindlief is misschien pas anderhalf, maar inmiddels ook al aardig verpest. Ik wil wel chocolade die op een eerlijke manier geproduceerd is, chocolade met een keurmerk of van een bedrijf die nog een stapje verder gaat. Het fairtrade-keurmerk is inmiddels wel bekend, maar niet het enige keurmerk dat zich bezighoudt met eerlijke chocolade. Op bijna iedere chocoladereep is tegenwoordig wel een keurmerk te vinden, waarbij de ene meer doet dan de andere. En dan is het niet altijd even eenvoudig om de bomen in het keurmerkenbos nog te zien.
Ik ga naar de winkel en koop een aantal repen van verschillende merken met verschillende keurmerken. Een mooi excuus om veel chocolade in te slaan.
Fairtrade
De doelstelling van Fairtrade is: “Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging.”(bron: maxhavelaar.nl)
Boeren krijgen een minimumprijs voor hun chocolade en er worden contracten afgesloten die dat garanderen. Ook wordt er gekeken naar de werkomstandigheden en is kinderarbeid streng verboden. Dit keurmerk richt zich met name op de boeren in de productieketen en wat minder op andere schakels. Daarnaast wordt er een premie betaald aan de coöperatie waar de boer lid van is. De coöperatie beslist waaraan dit geld besteed wordt. Nadeel hiervan is wel dat boeren lid moeten zijn van deze coöperatie om onder het fairtrade keurmerk te vallen. Op het gebied van duurzaamheid worden ook eisen gesteld.
Op de wikkel hoort ook te staan welk percentage van de chocolade fairtrade geproduceerd is.


UTZ certified
Dit keurmerk is ontstaan in de koffie-industrie, maar je ziet het tegenwoordig ook op andere producten, waaronder chocolade. Het hecht grote waarde aan duurzaamheid, transparantie en traceerbaarheid van alle bedrijven in de productieketen en heeft voorwaarden aan andere aspecten, waaronder het milieu en werkomstandigheden. Zo ontstaat er een minimum-standaarden voor de gehele productieketen, transparantie en een hogere opbrengst aan oogst. Fairtrade zich vooral richt op een eerlijke prijs voor de (kleine) boeren, waar UTZ zich meer op de grotere bedrijven en de hele keten richt.
Rainforest Alliance
Sinds begin 2018 horen dit keurmerk en UTZ bij elkaar. Het is een internationaal keurmerk voor duurzame landouw met betrekking tot het duurzaamheid, biodiversiteit, productieve landbouw en werkomstandigheden.
Biologisch
Biologische producten voldoen aan strengere eisen met betrekking tot het milieu, waaronder teelt van gewassen zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen en verantwoord gebruik van natuurlijke bronnen en energie. Dit keurmerk gaat niet direct in over werkomstandigheden voor mensen. De chocoladereep van het biologische huismerk van de Albert Heijn droeg dit keurmerk in combinatie met Fairtrade (85%) en UTZ voor de hazelnoten.
Programma’s
Er komen steeds meer chocolademerken met hun eigen logo’s voor programma’s. Hoewel de controle hierover minder transparant kan zijn en veelal in eigen beheer ligt, wil dit niet zeggen dat het minder goed is dan een keurmerk. Maar idealiter is er een keurmerk gecombineerd met een eigen programma dat net een stapje verder gaat. Tenminste, dat klinkt mij als een meer betrouwbare combinatie. Enkele voorbeelden van programma’s:
Cocoa Life
Dit is een eigen keurmerk van chocoladegigant Mondelez, onder andere bekend van de merken Cote d’Or en Milka. Hiermee is het meer een programma dan een keurmerk dat door een onafhankelijke partij gecontroleerd wordt. Dit programma heeft onder andere als doel om kinderarbeid te bestrijden, evenals ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar milieuaspecten, educatie en de gemeenschap. Er wordt meer gewerkt met de mensen, bijvoorbeeld via trainingen van en het beschikbaar stellen van middelen voor de boeren. De Milka-reep die ik kocht had enkel dit logo op de verpakking. Ook op de Cote d’Or-repen was enkel dit logo te vinden.

Samen maken we chocolade 100% slaafvrij
De missie van Tony’s Chocolonely is om 100% slaafvrije chocolade te produceren. Niet alleen hun eigen chocolade, maar alle chocolade. Zij gebruiken de gehele binnenkant van de wikkel om dit verhaal te vertellen. Zij zetten extra stappen in traceerbaarheid, investeren in coöperaties en geven ze de garantie om minstens 5 jaar samen te werken en de opbrengst te verhogen per hectare. De repen van Tony’s zijn voorzien van het fairtrade-keurmerk. Op de reep die ik koop (pretzel-toffee is overigens zoooo lekker!) staat dat dit geldt voor een percentage van 75%. Daarbovenop krijgen alle boeren een extra premie bovenop de fairtrade prijs, dit geldt voor alle cacao, ook van het aandeel niet-fairtrade cacao.


Bean-to-bar
Dit is een logo dat aangeeft dat het hele proces in het vervaardigen van de reep in eigen proces gebeurt, dus van het inkopen van de bonen tot het branden, malen, etc. ervan. Meestal komt dat ten goede aan de kwaliteit. Ik vond dit logo op de Swiss chocolade in combinatie met het Fairtrade keurmerk en het carbon-neutral-logo.


Inmiddels zitten de mokka-boontjes in een doosje dat niet voor papa en mama bedoeld is. Zulke kleine gladde boontjes knoeien immers bijna niet en zijn al bewezen prima te eten door Elyn (gewone chocoladestukjes overigens ook wel). De Milka-Oreo-reep en de Biologische pure chocolade met hazelnoot hebben het niet overleefd tot het einde van het artikel (mama is niet de enige die van chocolade houdt). De Tony’s is next. Bij het volgende winkelbezoek eens kijken of ik nog meer interessante logootjes kan vinden die “getest” moeten worden…
16.418 reacties