Een weekje in de Loire: Chateau de Chambord

Vandaag brachten we een bezoek aan het kasteel van Chambord, het grootste kasteel van Frankrijk. Het wordt omringd door het natuurgebied Réserve Nationale de Chasse de Chambord, wat 5500 hectare groot is en omheind wordt door een muur van 32 kilometer lang. Daarmee is het het grootste omheinde park van Europa! Ook leuk om te weten: dit kasteel heeft als inspiratie gediend voor het kasteel in zowel de oude als nieuwe Disneyfilm Belle en het Beest. 

Omdat wij een dagje weg waren mét hondjes hadden we van tevoren al besloten om het kasteel zelf niet in te gaan. Want de hondenkinders mochten daar natuurlijk niet mee naar binnen. Ik was al eerder binnen geweest en eerlijk gezegd zijn er ook wel kastelen die mooier zijn om dan te bezichtigen. Dus we sloegen dat voor nu over.

Na een kop koffie op het terras vooraan bij het informatiecentrum en een bezoek aan de markt die er toevallig was liepen we langs het kasteel af richting de kapel, het pad aan de zijkant van het terrein af tot we aan de rand van het veld aan de achterkant van het kasteel stonden. Via de stallen liepen we terug richting het enorme bouwwerk. De show met paarden en roofvogels was zo te horen in volle gang, maar voor de leukigheid net wat te prijzig en niet helemaal ons ding. En wederom denk ik niet dat honden toegestaan zijn bij de show. 

Aangezien we hier ook kwamen om te wandelen liepen we de aangegeven wandelroute van ca. 4 kilometer die om het water heen lag. Heel goed te doen met de kinderwagen, aangezien het gehele pad ook geschikt was voor golfkarretjes die je kunt huren en die vooral gebruikt werden door jongvolwassenen en gezinnen met oudere kinderen waarvan je je afvraagt waarom ze niet zouden kunnen lopen. In het water zelf vaarde zo nu en dan een elektrisch bootje voorbij die je (uiteraard) ook kunt huren. Langs het pad liggen zijpaadjes met uitzicht op water en uitleg over de dieren die er leven in het drassige landschap waar je dan naar kijkt. Er zouden naast verschillende vogelsoorten, salamanders en insecten ook onder andere veel edelherten, everzwijnen en andere zoogdieren in het park moeten leven, die al vele eeuwen dienden voor de plezierjacht. Ik lees dat er hedendaags jaarlijks zo’n 100 herten gevangen worden om elders uitgezet te worden, zodat de hertenpopulaties daar kunnen groeien. Maar een deel van de populatie zal ongetwijfeld nog bejaagd worden. En wellicht zullen wandelaars en fietsers die buiten de veelgebruikte paden komen ook regelmatig wilde dieren kunnen spotten. Wij niet dus met ons rondje om het kasteel. Onderweg stoppen we nog even om te lunchen en na onze wandeling lopen we weer terug naar de auto. Kindlief is inmiddels ook echt wel aan wat rust toe. We rijden lekker terug naar de camping en hebben voor slechts 6 euro (parkeergeld) kunnen genieten van een heerlijke wandeling en een prachtig uitzicht op een immens kasteel. 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.